Sızdırmazlık Elemanlarının Çalışma Prensipleri

Pnömatik sistemler için tasarlanmış olan sızdırmazlık elemanları basınç altındaki gazın basınçsız ortama geçmesine engel olur. Pnömatik boğaz sızdırmazlık elemanları hem toz keçesi hem de boğaz keçesi olarak çalışmaktadır.

Sızdırmazlık Elemanlarının Seçimi

Pnömatik sızdırmazlık elemanlarının seçiminde basınç, sıcaklık, hız ve hava bunlarla birlikte yüzey kalitesi, sistem toleransları etkili olmaktadır. pnömatik sistemlerde basınç 3ile 8 bar arasında ayarlanmalı, sıcaklık sürtünmenin de ortam ısısını arttıracağından dikkatli olunmalıdır. kayma hızları pnömatik sistemlerde yüksek olmamalı, 0,5 m/sn ve üstü hız korunmalıdır. pnömatik sistemlerde toz kir ve nem bulunmamalıdır.

Yüzey Pürüzlülüğü

Pnömatik silindirlerde sızdırmazlık elemanlarının yüzey kalitesinin maksimum değeri üzerine çıkılmamasına dikkat edilmelidir.

Sistem Toleransları ve Tasarımları

Uygun ölçü, tolerans ve denge ayarı olmayan pnömatik silindir parçaları sızdırmazlık elemanlarının kısa sürede yıpranmasına neden olur. Sistemde kullanılan borular çelik, alüminyum yumuşak metallar ve özel mühendislik plastiklerinden imal edilmektedir. Kayma yüzeyleri işlenmiş olmalıdır. Millerde çelik malzeme kromla kaplanmış olmalıdır.

Sürtünme Kuvveti

Pnömatik silindirlerde sürtünme kuvveti sızdırmazlık elemanının uzun ömürlü olmasını ve silindirlerin düzgün çalışmasını sağlar. Sızdırmazlık elemanlarının yüzeylerinde yağ filminin oluşması sürtünme kuvvetini en düşük seviyede tutmak için sızdırmazlık elemanlarının dudak yapıları hidrolik sızdırmazlık elemanlarına göre daha ince ve uzun olarak tasarlanmıştır.

Genel Montaj Bilgileri

Montajdan önce sızıdrmazlık elemanı sistem yağı ile yağlanmalı ve sert aparatların kullanımına dikkat edilmelidir. Açılan pah ölçülerine dikkat edilmeli,  keskin ve sert pah açılmamalıdır. Aşağıdaki tabloda uygun pah ölçüleri görülmektedir.